www.fobben.net

MACK 

Her kommer mer om skøyeren Mack!

En ung utgave av skøyeren......

En litt eldre utgave, fremdeles ung da!

Bilde og videos av tjommien

Oppsummering av romjulen 2013

Bildegalleriet er oppdatert med nye bilder og videos!! :) Ny mappe med bilder fra 2014.

En kjapp oppsummering er at i romjule og starten på 2014 har vært særs bra for Mack's del. Masse trening og en enorm progresjon! Jeg er svært fornøyd med det han viser! For å være helt ærlig har jeg prøvd å trekke det så langt som mulig for faktisk å misslykkes (jeg har en filosofi om at man må av og til feile, ellers trekker man ikke strikken langt nok). Men hatt mye fokus på "Søk i bygg", både på OSU og Hovin skole. Han viser lite tegn til å ha noen miljøutfordringer så det er helt gull. Søk blir gjennomført både som  fritt søk (dvs: løs hund) og som patrulje i bygg (dvs: koblet hund). Patrulje kan igjen deles opp i to hvor det ene er bare å gå rundt og hunden jobber og det andre er dørsøk hvor man går fra dør til dør og lar hunden snuse i dørkarmen. Alt er prøvd og ALT funker, jeg klarer ikke å trekke det så langt at han feiler. I går (09.01.2014) var jeg å trente på Hovin skole, og andre søket hans hadde vi gjemt FIG i et hull i gulvet. Hullet var dekket delvis av et lokk og en papplate, han hadde ingen problemer med å finne FIG, men han tråkket oppå papplaten og han skvatt til, men avreaksjonen står i stil til reaksjonen, så han klarer å komme over det og setter i gang med melding. Så ingen større utfordringer der!

Ellers har vi også brukt denne snøløse vinteren til å trene noen spor, og FOR EN MASKIN!!! Han går 2 km spor som er 3 timer gamle/1,5 km spor med 5 timer liggetid og når vi er ferdig er han lett klar for 2 km til... Han er helt rå!! Så jeg har kapitulert litt her og innsett at jeg ikke har en sjanse for å tømme han på spor... HELT verst!! :) Har også nå begynt å kjøre asfaltspor, rett og slett for å se om jeg får utfordret han nok, ut i fra den tiden man har tilgode/tilgjengelig. 

Så nå er jeg snart klar for funksjonsanalyse!! Jeg tenkte egentlig at han var klar, men så litt småplukk på han da vi var på Hovin Skole at han kanskje trenger litt mer tid for å vokse litt mer i hodet!    

Litt slækk etter spor da..... Så det er jo godt å ligge på sofaen! :)

2013

Trening 15.12.13

Ble invitert med på trening med NOKAS i byen og vi dro nedover, det ble litt sent slik at jeg fikk bare ett søk med Mack, så jeg tenkte å kjøre et litt langt søk over 3 etasjer, det er forsåvidt ikke så langt for han, men etter dette "ferieoppholdet" hans så tenkte jeg å se hvordan/om det hadde hatt noen negativ effekt på han, siden han ikke bet slaskene så regnet jeg egentlig ikke med at det var noe å rette opp i, men ønsket å få sett litt på det uansett.

Jeg tar Mack ut av bilen og med bort til gjengen som skal være med, han får "hilset" på de.... mye hopp og sprett, masse forventninger der! Vi begynner å gå i K1-etasjen... bare tull og han trenger egentlig denne etasjen for å bare lande litt..... men vi kommer oss gjennom... etter mye "markeringspissing", lite fornøyd med dette! Ellers så er han fryktlig opptatt av de folkene som går bak, så han trenger å trene med det.

K2-etasjen begynner å bli litt bedre og han er mer sanset i søket og han har nå begynt å jobbe litt. Så setter han seg ned og driter litt... men det må vel ut det også!

Da vi kommer oss ned til K3-etasjen så ser man med en gang at her er det noe! Ikke tvil i det hele tatt og han søker laaaaangt ut fra meg og han er helt klokkeklar på at her er det noen! Superbra jobbet og grovsøket er meget bra. Jeg og de som følger etter meg nærmer oss og da ser vi at finøket er i gang, men han blir dratt mot ene veggen og et hull langt oppe på veggen, så jeg kaller han til meg og går på andre siden av veggen for å styre han mot der han har markert, her mister han markeringen. Jeg tar han med tilbake til det rommet hvor han først markerte og lar han søke der, så etterhvert så kommer nesen på finsøksmodus og han finner FIGen liggende oppå/mellom noen kasser, halsen kommer etterhvert. Så egnetlig er jeg meget fornøyd med dette søket!

Når vi er ferdig med dette så trener vi litt melding!

Oppsummeringen er at jeg neste gang skal ha en FIG i starten på søket for å lære han at man er i gang med en gang! Så skal jeg ha 2 FIG, slik at man kommer i gang igjen etter man har fått det første funnet og at jeg ønsker å ha med meg en gjeng bak meg.

"Ferieopphold"

I år som tidligere år så dro vi på den vanlige gluewine/julemarkedsturneen vår, så Mack skulle bo noen dager hos en tidligere hundefører i fra HV som passer Mack i ny og ne. Mack ble levert på ESSO stasjonen på Jessheim før vi kastet oss på flyet til København. Vi fløy nedover og turen gikk greit den. Etter ca 8 timer kom vi oss på hotellet og WIFI-forbindelse ble opprettet, da fikk jeg en melding fra Pål på Facebook

"Mack jaga vekk 2 innbruddstyver på jobben :-)"

Kort fortalt så hadde da Mack blitt luftet på jobben til han som passer han, og plutselig begynte han å melde for fullt, Pål skjønte ikke med en gang hva som skjedde, og siden Mack er litt løs i halsen så slo det han ikke med en gang hva som skjedde før han så to østeuropeere som løp som noen tullinger av gårde og Mack og Pål ble stående måpende igjen.

Moro er det uansett å se at treningen fungerer som den skal! Nå kan man se at det fungerer i praksis!

Søndagen var ødelagt for disse to slaskene!! :)

Godt jobbet Mack!

Testing 27.11.2013

Onsdag 27.11.2013 dro vi for å trene litt sammen med vektermiljøet, bekjente der prøver å overtale meg til å jobbe litt for de.... Og jeg har jo sagt at det kan være aktuelt, men at jeg ikke er interessert i å la det gå ut over noe annet, men kun som en hobby-aktivitet for Mack og meg!

Men da jeg kom på treningen (2 1/2 time for sent), så fikk jeg tilbud om å teste hunden for tjeneste i vekterfirma. Jeg takket ja til dette. Testeren er en relativt kjent pensjonert politimann som har vært leder innen politiets hundetjeneste i en årrekke!

Han bare lo av Mack, ristet på hode og sa "han er ikke mye rolig han der", "jeg er glad ikke han er min, det hadde ikke jeg orket" (han hadde selv malinos som tjenestehunder selv)..... Da jeg sa at jeg løp en halv mil med han i lunsjen så bare flirte han og sa "og det brydde han seg nok ikke så mye om"

Men han synes Mack var en morsom krabat, men at han må få hode på riktig frekvens! Mack er nok enda litt for valpete i hodet! Han var også glad vi hadde hatt hund før, han er ikke en førstegangshund, men en med masse motor og masse drifter.  Han så også at om man skulle trene biting med han så må man være ytterst klar over hva man gjør, han så et alvor i han og en tyngde i det han gjør!

Miljø: fikk testet han litt på miljø også når vi var der. Han takler miljøet greit, men han mister litt drifter når han får for store utfordringer.... Så ikke så bra som jeg hadde trodd, han ble belønnet med fille og det er STOOOR stas! Det liker han veldig godt, men bittet ble ikke så bra som ønskelig når det røynet litt på. Men det er nok bare en treningssak!

Ellers så var det et spetakkel uten like når han testet Mack...... Å herregud!! For et mas!! Han var så høyt oppe at det var krise!! :)

Men det er godt å se (og høre) at når det blir satt inn i et søk så forsvinner all lyd (ikke på meldingen da) 

Sånn alt i alt, en grei økt. Men litt kort og litt fort over, selv om det ble sent!!

Oppdatering 21.11.2013

Har ikke vært mye spennende som har skjedd i det siste, men vi har trent en del på de forskjelllige øvelsene. Hatt en haldagstrening med fokus på lyd og lyd i patruljen. Fikk god respons på dette og fikk jammen meg dratt opp litt stress i han også! :) Men ønsket effekt i målet!!

Ellers ble det da kjørt flere øvelser på samme dag (patrulje med overvær og lyd, spor, søk i bygg), så det markerer nok en overgang fra innlæring til generalisering! Så det tyder jo på at vi er på riktig vei nå. Jeg synes Mack responderer utrolig godt på det som vi lærer han! Det er godt å se!

Ellers så er det lagt ut et par filmsnutter på galleriet hans. Dette er ikke øvelser man har på godkjenningen, men som er gode øvelser å trene på ellers! Det ene er spesialsøk, her søker vi etter krutt/ammunisjon. Dette er noe vi driver med i garasjen stort sett på vinterhalvåret da det ikke er så lett å få trent på annet.

Søk i bygg ligger der også, det er nok mer en snutt som går på meldingstrening. Så det er jo noe vi driver med når vi har mulighet og bygg!

Så er det feltsøk, et slag med funn. Enkel og grei trening når man har liten tid og denne seansen ble gjennomført mens jeg hadde lunsj (hjemmekontor), så ut i fra at jeg ikke har så mye tid som jeg kunne ønske meg, så må man være effektiv og kreativ! Så det er mange alternative løsninger som hele tiden vurderes og testes. Ikke alle er like gode da! :)

Grovtest 09.10.2013

Når man skal trene opp en tjenestehund, uavhengi av type tjeneste så er det en rekke tester hunden må gjennom, et vanlig løp er:

- Generelt hvordan man ser/kjenner hunden (miljø, sosial og slikt man ser helt fra valp)

- Grovtest, grovtesten er en mini Funksjonsanalyse (FA)

- Funksjonsanalysen

- Prøvegodkjenninger (delmålstester)

- Godkjenning

- Regodkjenninger (vanligvis hvert 2. år)

Fobben © 2011 • Vårt lille hjørne på nettet • Jolly good

Etter valget ble klart om å gå for en ny tjenestehund i Forsvaret så var det litt frem og tilbake når jeg fikk mulighet til å ta denne grovtesten, men 09.10.2013 kl 14:43 fikk jeg SMS om å møte kl 17:00 på Rygge. Jeg hadde hjemmekontor, så etter litt triksning med barnevakter og slikt så gikk det seg til.

Vi heiv oss i bilen og dro nedover til Rygge! Jeg kjenner at jeg er meget spent, selv om jeg har vært med på dette flere ganger så kjenner man på nervøsiteten og hvordan beina og kropp ikke er heeelt med.

Vi kommer ned på Rygge og får fikset oss inn i leiren, går greit. Så kjører jeg bort der testen er, og rusler litt rundt på parkeringen.... mer gamper smånervøst rundt! Etter litt kommer det en kar bort til meg og hilser på. Det er en foran meg i køen, jaja tenker jeg og hiver meg med, det er helt sikkert godt for kropp og sjel og se litt på.... Vi er med litt opp i løypen sammen med kandidaten foran meg. Det ser ut til at hunden hans gjør en grei test, i det de begynner på siste momentet (skuddene) så rusler jeg ned for å lufte Mack. Vi rusler en runde, jeg tar frem kongen og vi leker og koser oss!

Så er det vår tur... Alle går fra oss og og vi blir igjen stående alene igjen på P-plassen. Etter noen minutter blir vi ropt opp, første test er å se hvordan hunden er sosialt. Mack hilser litt på og tar runden og hopper litt og er genrelt litt baby. Så tar en i gruppen han til side og begynner å leke med fille, Mack tar helt av, DETTA VAR STAS!! Så presser han Mack litt og utfordrer han, klarer ikke å dra frem noe form for negative reaksjoner. Underveis er det også momenter i testen som går på bitt og interesse og masse slikt som man egentlig ikke får med seg når det er snakk om sin egen hund. Men alt godt her.

Så er det frem med tennisball for å teste litt jakt og slikt, fremdeles STAS!! Jakten er god den.

Så skal jeg hold jeg Mack i halsringen, mens dommer kaster tennisballen inn i skogen. Her testes søkslyst og søksevne. Kort oppsummert, lysten er der, evnen er så som så, konsentrasjonen er LANGT fra god! Men det hele ender med at han får ny tennisball å søke etter, samme resultat. Så setter han seg ned og DRITER.... så etterhvert så finner han den derre ballen, da sittmarkerer han på den... så egentlig ikke helt som ønsket der altså... PS: glemte å si at han begynte å følge noe spor som gikk der fra forrige test, men han har jo allerede rotet momentet såpass til at egentlig trenger jeg vel ikke rippe opp i det.

Neste post på programmet er å teste han på figurant (FIG), så da rusler vi ned på en grusvei så står vi der da og titter inn i skogen og vips, der dukker det jo opp en kar... lager litt lyd med en flaske med grus i (jaja for å si det slik så dette sporet han fulgte forrige moment endte opp der, så den flaske hadde han jo allerede tygget på). Men her viser Mack at han er ung og har en konsentrasjon på nivå med en gråstein.... Så i det FIG'en forsvinner så mister han egentlig litt interessen og går litt for seg selv og snuser litt hist og pist... Men SÅ, VIPS.... det var jo noe ute i skogen der, så da dro han ut og rett i lek! Så joda unghund der altså....

Neste moment (nå begynner det å dra seg litt til) STORHARAN.....

Det er ikke store sjanser for å få tatt noen bilder underveis, men her står vi og venter på storharan:

Når de er klar på toppen der så blir vi ropt frem, så da tusler vi opp og står på anvist sted, og for de som ikke vet hva storharan er så kan det se ut som Ku Klux Klan som er på tur... litt krøplete gange, men dere skjønner tegningen...

Mack går rett i forsvar og han dra frem den mandigste halsen han har... buster fra haletipp til nesetipp, jeg får melding om å slippe førerlinen og han løper mot haran.... jeg er litt usikker på hva neste trekk er nå.... men Mack løser det på en PERFEKT måte.... han sjekker det ut, finner ut at det ikke er en trussel, men heller en FIG, så da går han over i halsmelding, jeg går ut og på dette tidspunktet så er det en blanding av hals og litt kos med FIG, så jeg hjelper Mack med å "kle av" denne rare skapningen i skogen. Masse kos! Moment ferdig, men det som skjer nå er at Mack er litt høyt opp og det bærer han preg av resten av testen! Dette var ikke noe store problemer!! Men det begynner å bli mye lyd på han.

Neste moment er kjeledressen, dvs at man går mot et tre i skogen med hunden i bånd. I det man passerer kjeledressen så draes den rett opp, dette skjer da 1 meter foran hunden. Mack bare tittet på den og ruslet videre.... PERFEKT! Var litt borte og sjekket, men no stress!

Så er det lyd, skrammelet. Samme som kjeledressen, bare her er det en masse kjetting som blir dratt over en jernplate, han gjør en unnamanøver og spretter 2 meter til sides, men han avreagerer på en god måte og sjekker det ut og moment ferdig. Heller ikke noe stress for Mack.

Siste momentet i dag er skudd, jeg var litt usikker på dette. Jeg har ikke fått testet han på det, men vi har jo i det siste hatt en rekke barnebursdager.... så jeg har gått rundt med en spiker og sprukket en rekke ballonger når det har passet seg slik... Men litt usikker uansett. 

Først 2 skudd i lek, jeg er i dralek med en fille. Jeg drar han godt opp i lek og slenger rundt på han. så går det av 2 skudd, INGEN reaksjon! Henger i fillen som om gjaldt livet... Ingen stress med det. Så er det 2 skudd i pasitivitet... Så da rusler han litt rundt og det går av 2 skudd, PÆNG PÆNG!! Hodet og ører rettes inn mot lyden som en LEO 2 med gyrostabilisert rør, står der HELT urørlig.... opp med fillen og rett i lek! Som om det var dette han skulle drive med resten av sitt liv!! Helt topp!

Så var vi ferdig.... jeg blir sendt tilbake til bilen, så det gjør jeg, gir Mack litt vann. Han er nok litt sliten ja. Så blir jeg stående der i all evighet (føles i hvertfall slik ut) Hilde er på SMS.... HVORDAN GIKK DET??? Jeg vet ikke.... Jeg er jo egentlig ikke klar i hodet... Det er masse tanker som går gjennom.... hvordan gikk det egentlig.... joda tror jeg... det har nok gått bra. Men det er jo alltids en usikkerhet der som gnager....

Så blir jeg ropt på og vi setter oss inn på et lunsjrom og får oss en kaffe. Vi setter oss ned, jeg prøver å se på dommerskjema... det er helt nederst på andre siden på skjemaet 2 avkryssningsmuligheter, det er kryss i øverste... klarer ikke lese teksten.... MEN det er jo øverste krysset, DET MÅ JO VÆRE BRA....

Så kommer dommen: GODKJENT! Mack er gjennom første nåløyet for å bli militær tjenestehund. 

Vi går gjennom testen og snakker litt om veien videre, de vil ha han på FA så fort som mulig, jeg vil vente litt. Jeg ønsker å trene på søksevne, FIG ute og få bort litt lyd på han i en slik setting.

MEN VI ER PÅ VEI!!

Verdivalg 2013

Som noen kanskje vet trente jeg gamle hunden (Indy) opp til godkjent tjenestehund i Forsvaret. Dette er min store lidenskap når det kommer til hund, tjenestehund.

Av flerer forskjellige årsaker sluttet jeg i hundetjenesten i 2008.

Her sammen med Indy (Lado av Trinento), Tryggheten det første året!

Etter mye om og men det første 1 1/2 året har jeg ikke kommet i noe stor grad kommet i gang med organisert trening og ei heller i noe miljø for dette. Jeg har vinglet litt mellom å trene med Norske Redningshunder, Vektertjenesten, schæferhundklubben eller bare "familiehund-trening"

Jeg har trent med gode venner osv, spor, rundering, patrulje, søk i bygg og lydighet.

Nå har jeg tatt et verdivalg for Mack og for meg, vi vil tilbake til hundetjenesten igjen!!

Jeg fikk positive tilbakemeldinger fra HV01 og hundefaglig ansvarlig der ba meg ta kontakt med han, så jeg heiv meg på telenfonen og fikk en lang og god prat med han.

Så onsdag 25.09 skal vi ned til Rygge for å teste Mack for å se om han kan begynne den lange reisen mot en godkjenning.  Ut i fra det jeg har sett så tror jeg det skal gå, men det er klart, nå har jeg ikke testet han blandt annet på skudd osv. Så det kan gå skeis også... Men vi går på med godt mot!

Så her vil jeg se om det ikke kommer en treningsdagbok og kanskje noen historier fra tjenesten om det skulle bli noen! :)

Sølen 2013

Jeg fikk Mack i bursdagsgave våren 2012, bursdagspressangen 2013 var en uke på kurs på Sølen.  Sølen og Sølenstua er jo viden kjent innenfor hundemiljøet.

Vi dro oppover til Trysiltraktene og hadde en strålende fin uke med masse god hundetrening. Jeg hadde valget mellom å trene spor eller rundering, jeg valgte rundering. Grunnen til at valget falt på runderign er at jeg synes rundering er fryktelig morsom og det er et stort behov for instruktører, figuranter, terreng osv... så jeg tenkte å slå til på det. Dette angrer jeg ikke på, selv om jeg tror jeg hadde resultatmessig kommet lenger med å velge sporgruppe!

Det ble 2-3 økter pr hund pr dag. Så det ble lange dager og vi var totalt utkjørt hver kveld! Men utrolig morsomt!

Resultatmessig så kan vi nok si at han etterhvert runderte, dog trenger han en del påvirkning mm. Men moro var det.

Mack og jeg runderer, på midtlinjen:

Bilder av Mack!!

Her er noen bilder fra Sølenkurset 2013

(Bildene er tatt av Marthe Sjølyst. Hun var på gruppen min på Sølen)