www.fobben.net

MACK 2014

Oppsummering august

DA kommer det en oppsummering og noen bilder fra august! :) Har fått trent en del... har også hatt mye annet på programmet da... Men det tid man har til overs går jo med til trening!

For det første har det vært en kjempevarm og god sommer, så det har blitt en del fysisk trening på han og da i form av svømming, utfordringen med han er at han er særs lite elegant...... men det gjør seg godt på bilder! :)

Mack er også ofte med meg på jobb, så får jeg luftet han litt i løpet av dagen. Da benytter vi oss av muligheten til å trene litt lydighet underveis!

Så her trener vi "sitt og bli"

Det hender vi tar med oss bestekompisen når vi trener lydighet, så da får vi kjørt litt fellesdekk! Viktig trening det!

Og når vi kommer hjem fra lydighetstreningen så er vi såååå vakre! :)

Etter bestått FA ville jeg kjøpe  noen gaver til Mack, så jeg bestilte noe greier fra USA... når jeg ser på det slik så er det vel mest gaver til...... MEG.... Sorry tjommi!! :) Men vi finner nok ut av det!

Så glad blir man når man kommer hjem fra jobb og skal ut og trene!!

Fordelen med hund er at det er ALLTID en som er glad nå man kommer hjem fra jobb, og de er TYDELIG på det! :)

Fobben © 2011 • Vårt lille hjørne på nettet • Jolly good

Av og til så rekker man ikke å kjøre lange treninger med masse styr og planlegging osv, men det er en god økt å bare hive på hunden munnkurv. Dette er viktig å trene på, da det av sikkerhetsmessige årsaker er noe hunden skal. Fordelen på Kollen er at da er det INGEN som skal hilse på eller noe... :) For Mack ser jo så skummel ut...

OK, vi har trent litt skikkelig også!

I denne perioden har vi lagt mye fokus på spor. Mack er egentlig en jævel på å gå spor. Ulempen min er at jeg har lite muligheter for å gå ukjente spor, så det har vi prøvd litt ut nå... Men varierende hell...

Men jeg fikk Marita (ny i troppen) til å legge ut spor, så la jeg ut til hunden hennes. Så dro vi for å hjelpe de andre som holdt på å forberede seg til godkjenninger. Etter å ha sittet FIG for de så dro vi tilbake for å sette i gang med sporet.

SPORET:

Starten går og han finner sporutgangen og setter i gang, ALT flyter som en drøm..... Herregud tenker jeg!! For en LYKKE!!! Dette er SÅÅÅÅ moro!! Helt fantastisk!

Så kommer vi til første gjenstand og det går strålende! 

MEN, så kommer vi ikke skikkelig igang igjen og alt blir bare rot!! Skjønner ikke hva som skjedde, men LOST IN SPACE var vi.... Ja Akkurat da kan Østfold regnes som In space!!

Vi jobber og jobber for å komme i gang igjen, men lykkes ikke med det.... "problemet" er at vi går jo hele sporet sånn cirka der det har gått, så noe har han jo gjort... Men jeg fatter ikke hva det er....

Men selv i alt dette klarte vi å finne tilbake til bilene og vi kom oss trygt hjem! 

Nå hadde jeg flere spor en disse to jeg skal ta her, men et er ikke moro å skriver om spor der alt går bra.

Jeg hadde noen spor i mellom her som gikk bra, men det er spor jeg har lagt ut selv. Erfaringen er at jeg må gå MANGE flere ukjente spor.

Så Gry skulle være snill med oss og legge ut spor, UKJENT oppgave på UKJENT sted...

Hilde jobbet denne søndagen men skulle være hjemme sånn i 18-19 tiden... 21:30 var hun hjemme.. så sporet ble NOEN timer eldre enn håpet var..

Men vi gunner på vi! Drar ned og parkerer bilen (det var jo FEIL sted)... så vi må rusle oppover langs veien (uten fortau og uten lys, men med 80 km/t sone) så der sitter Mack seg ned og driter i veikanten.... og jada, det blåste en bil forbi oss så at vi lever er et under.

Men han er på, og siden vi har parkert feil så må vi forbi sporslutten... og den sjekker han fin fint ut. Så ikke i tvil om at han er på!

Så kommer vi dit vi egentlig skulle parkert, herfra går det 2 traktorveier og jeg har ikke anelse om hvilken. Men velger den til venstre, og slik jeg har fått forståelse så vil det være en merket utgang. Så vi tusler oppover men ikke noe funn av merking (dopapir), så vi tar den høyre veien... ikke noe der heller... "ÅT SKOGEN MED DET" tenkte jeg, så da tar vi dette på vår måte! Stole på oss selv! Jeg setter på sporlinen og krysser over i skogen mellom disse to nevnte veiene, og JAUDA, vi finner et spor! jeg er LYKKELIG!! For en hund tenker jeg!! Så er det bare å henge på innover..

Og det ser slik ut! 

Etter en stund får jeg en følelse om at det er noe som ikke stemmer helt... prøver å sammenligne noe kart og bilder osv... Så finner vel ut at jeg er litt for langt sør for der sporet er.. Litt irritert begynner jeg nå å bli.... Men krysser nordover... JAUDA, sporet igjen! God stemning! 

Så er vi på en sti (halveis til den første røde pilen, på den nordligste streken), så sporet går på denne stien, så vrir det rett ut av stien... og her henger det DOPAPIR... Og tankene går jo om dette er starten, har jeg gått feil, osv osv.. Men vi følger på innover og det går sånn noenlunde!

Og VIPS så ligger det en gjenstand i sporet! :) Lykke er enorm! Vi har virkelig jobbet for denne!!

Så med nytt mot setter vi i gang igjen! Det var da jeg fant ut at det var kun jeg som hadde nytt mot.... Desverre! For nå begynte han å rulle seg litt på bakken, og var vel egentlig en liten drittsekk (tenkte jeg), så da jeg var på det verste fortvilet over dette fikk jeg en SMS fra Gry om sporet tross alt var blitt 5 timer gammelt.... Så ja.. hun er nok inne på noe der!

Resten av "sporet" blir bare tull og rot og klokken begynner å nærme seg 22:30 på en søndagskveld... så når vi etterhvert kommer ned på en sti finner jeg ut at jeg går mot bilen... Så jeg setter i marsj i den retning jeg mener bilen er.... Det er jo FEIL vei.... Så får snudd og vi kommer oss til bilen og drar hjem!

Neste ukjenter spor for Mack skal være relativt kort og det skal ha kort liggetid. Vi skal lykkes neste spor ja!! :)

For å komme videre må man strekke på strikken.... Eller blir man stående på stedet... Men man må heller ikke være redd for å gå litt tilbake igjen! Så detta blir bra.

Jeg vurderte å droppe dette sporet siden jeg visste om hva resultetet kunne kommer til å bli, men OM dette sporet hadde gått bra ville det vært helt KONGE! Men slik gikk det ikke desverre!!

Oppsummering mai-juni-juli.....

Da er det altfor lenge siden det har kommet noe oppdatering.....

Men det har vært litt stille etter funksjonsanalysen, dette er mest på grunn av lite øvelser og ferie! :)

Ferien tilbragte Mack først hos Pål og da Leontins hund! Kennelen vi bruker! Superfornøyd med å ha han der, andre delen av ferien hans var hos faren til Lars (bestekompisen til Herman), han er tidligere hundefører i politiet! Han var i hvertfall svært lysten på å ha han.... Så joda, det er god stemning det!

Så tilbake til trenings. I det siste har fokus vært spor, spor og spor!

Vi har lagt oss på spor som er 2-2,5 km lange, og siden det er nesten dobbelt så langt som et godkjenningsspor så må jeg jo si meg fornøyd med dette, dvs ut i fra hvor vi er i treningen.

3-4 timer gamle spor og med den varmen som har vært nå (25-30 grader), så er jeg meget godt fornøyd!

Her ser vi noen bilder som er tatt underveis! :)

GPS med målinger! :)

Sporene går høyt og lavt! :)

Det tar på å gå spor i den varmen som er nå, så en liten vanningspause der man nesten ikke skulle tru det var noe vann å finne.....

Far er også fornøyd med Mack!

Tar med et bilde av KIT'et mitt!

Litt kos med vann er også viktig på varme sommerdagen!

Så oppsummert så har vi tross at det har vært en rolig periode faktisk fått gått en god del spor. Og jeg er meget godt fornøyd med den jobben han gjør.

Har hatt fokus på å gå lange spor, samt sporoppsøk (i stedet for sporpåsett)

Noen ting som jeg må trene på:

Ukjente spor (har gått masse spor, men det er stort sett mine egne)

Vinkler (her ser jeg han må jobbe mer enn strengt tatt nødvendig)

Spor på hardt underlag (viser lite interesse for dette)

Jobbe med å få han mer konsentrert i selve sporet (det er ikke det at han ikke går sporet, men han er "vimsete", men samtidig har han kontroll)

Markering på gjenstander

Det er klart det er mer enn dette som må trenes på, men dette er de tingene som er "opp i dagen"...

Så da skulle man være klar for resten av sommeren som en klargjøring til høsten!! :) Vi gleder oss!

Har også fått positive signaler om høsten og bruken av Mack! Så dette blir moro!!

Funksjonsanalyse 13.05.2014

DA ER DAGEN KOMMET!!!

Jeg holder på å spy av nervøsitet.... :) Mye som skal avgjøre på 1 times tid... Som man egentlig ikke har noen innvirkning på! ALT er opp til Mack nå!

Reiser oppover mot hundeskolen, masse tanke velter om i hodet... hva hvis, og hva om osv!

Da vi kommer frem til Hauerseter kjører jeg bort til der Indy en gang gikk kontesporet sitt og han ble godkjent, tok meg 5 min der og mimret litt og tenkte at dette måtte gi gode vibber!

Kjørte inn i leiren og fant de 2 andre, han ene er NK-tropp som var med for å gi moralsk støtte, samt han kompisen min som også skulle ta testen. Etter 1 1/2 time med å vente, er vi i gang!

En kjapp avtale om rekkefølge, vi skal ut sist. Helt greit for meg, for jeg tenker at dette gir meg en trygghet å ha sett gjennomføringen en gang først, da vet man hvor man skal stå, når man skal slippe hund, når man skal leke med hund, hvor mye man kan "hjelpe" hunden, når og hvor mye man kan rose hunden osv! Så helt greit for meg detta!

Fikk ikke tatt noen bilder da jeg gikk, men her er kompisen min ute med spøkelse.

Kort fortalt så gikk kompisen min hund gjennom testen og fikk BESTÅTT!! :)

For min del forsvant all nervøsitet med en gang vi begynte på testen hans! GULL! Så når jeg gikk til bilen for å hente Mack var jeg sikker på at dette kom til å gå! 95% sikker.... Ikke for å være bråkjekk, men synes ikke det så noe ille ut... Selvfølgelig kan hunden ha en dårlig dag, men detta var helt innafor!

Jeg gikk for å hente Mack og beveget oss til start, vi venter der noen minutter før vi blir ropt inn og testen er i gang. Først det sosiale og litt lek. Funker helt greit, han svarer litt på når han blir utfordret i lek. Tennisball.... Gjennomgånde er at han går "ALL IN"! dvs alt løses med fart og intensitet, uten tanke på konsekvens! :) Søk etter tennisball, ALL GOOD!

Søk etter figurant, målbevisst, litt treg til å finne FIG, men med en gang han får han i snuten så er det full pinne! Rett i lek og kjempefin ute!

Deretter så søk etter tennisball, det er jo ganske så enkelt....

Så er det "Haren", det er en fille som forsvinner bortover bakken og så etterhvert skal man sleppe hunden og i det han løper ut spretter det opp en figur som skal skvette hunden, slik at man kan se hva hunnden gjør, Mack skvetter litt men fortsetter til fillen... han virker litt skvetten og tør ikke helt å bite i den... så oppdager han selvfølgelig at han som dro tauet med fillen stod inni skogen der... så JOHOOOO!! Hos han fikk han jo leke med fillen for 2 minutter siden, så hasta la pasta! og Mack inn i skogen forsvant!! :)

Så er det en ny runde med figurer som spretter opp... Denne gangen er det jeg som løper fra og i det han er på vei ut så spretter det opp en figur sånn 1/3 ut i stien.. fikk ikke sett reaksjonen, da jeg gjemte meg bak et tre... :) Men det virket som om at det også gikk bra!

Så er det kjeledressen. Han reagerer med å gå i forsvar og han napper litt i kjeledressen.... Men ikke noe verre enn at dette må man forvente! Legger ned dressen og han smånapper litt i den fremdeles.

Så er det skrammelet... Da går vi forbi en "treboks" og i det vi er på høyde med den (1 meter fra) så er det masse kjetting og forskåler som raser nedover blikk. Men dette synes han ikke er noe skummelt.

Så er det spøkelset.... Eller det er vel mer likt Ku Klux Klan..... Som virkelig utfordrer han, han går rett i forsvar der gitt! :) Så om vi noen gang skulle få besøk på tunet av de så tror jeg det går helt greit!! :) Men etterhvert så slepper jeg han frem og drakten er god å tygge litt på... :) Men vi får kledd av FIG denne dressen og det er helt greit.

Så er det kjelken, det er en kjelke med en figur på som blir dratt mot oss... Mack lager masse spetakkel og bjeffer og står i! He's on fire!! :) Men når kjelken er på plass så får Mack gå bort og gjøre seg ferdig med dette.

Til slutt er det skudd, først i lek. Han reagerer ikke i det hele tatt når det er i lek! NO STRESS!!

Deretter så er det i passiv utgave, da ser han etter hvor det skuddet kom fra, men ikke noe særlig mer reaksjon enn dette. rett i lek og er uberørt da.

Tilbakemeldingen er litt vag..... siden jeg da innerst inne vet han har bestått, jeg trenger bare å høre det... jeg er sliten!! :)

Men han går "ALL IN" full fart, uten en tanke på konsekvenser! Intesiv og fin! Litt tegn til dominas når han blir truet i lek. Forsvar ok! Avreaksjon står i forhold til reaksjon. Han kunne kanskje med fordel gjort seg ferdig med momentene, dette tar jeg på min kappe, siden jeg gikk som nummer 2 og dermed som jeg skrev tidligere kunne løypen, så var det ikke så mye dødtid mellom momentene, slik at han da ikke fikk slappet litt av mellom slagene.

Mulig jeg har glemt noe her, man er litt utenfor seg selv.....

MEN, dommen er: BESTÅTT!!!

Så kvelden blir da avsluttet med å ta tak i det vi så i helgen vi trengte mest trening på (jeg var faktisk litt flau over dårlig lydighet.....)

Her er GUTTAKRUTT!! :)

Nå er veien lagt, alle formelle hinder er hoppet over! Nå er det bare å klinke til!!!

Til evigheten og forbi!!

Treningshelg 10-11.05

Til nå har vi ikke deltatt på en helgetrening/øvelse med avdelingen, dette er litt trist da det er her resultatene kommer.

MEN nå var det vår tur å komme ut i skogen og opp i trærene igjen! 

Vi begynte på lørdag med litt praktisk info fra sjef og slike ting...

Så kjørte vi en testgjennomføring for en av de andre som er med, deretter så delte vi oss i litt mindre grupper for å trene litt på diverse momenter etter eget ønske

Så her er vi klar for å gå patrulje!

Klar

Jeg ønsket for min del å legge fokus for helgen på lydmarkeringer. Dette vet jeg fra erfaring at ikke er så enkelt å få til, så når man har FIG med så er det bare å knekke i gang med dette.

Vi kjørte noen runder sammen med 1-2 andre som var på gruppen min, ser at han er interessert i lyden, men ikke helt der jeg ønsker... samt at det går litt tregt, men det er nå noe der som trigger interessen hans, så dette skal vi forsette med.

I god stil er jo jeg ikke fornøyd og sier det til sjef... så han blir med siste gjennomføringen vår.... tilbakemeldingen var "Dette er DRITBRA".... hmmmmm jaja da får vi vel være fornøyd da! :)

Etter lunsj så trente vi lydighet.... Veeeeel... ikke min favoritt akkurat det, så når noen luringer fant ut vi skulle kjøre gjennomgodkjenningsprogrammet med alle hundene for å se så ville jeg egentlig grave meg ned....

Men vi startet for oss selv med litt lineføring, og det gikk dritt!!! Eller neida ikke så ille... men vi er ikke der vi bør være... så jeg fikk nok en liten negativ påminnelse om at dette må jeg ta tak i... så det skal jeg gjøre!!

Men så kjører vi munnkurv... Det er jo en høydare... for noen! :)

Men det er jo bare å sette på og gå! Så det gjorde vi!

Han hater meg!! :)

Til slutt var det min tur å ta test i lydighet.... kort oppsummert så klarer vi oss sånn nesten greit... Hadde nok ikke bestått... men ikke så altfor langt unna.... Men her må det legges inn krutt!

En runde momenttrening med passiv markering på gjenstander i sporet avsluttet denne "fiiiiiiine" lydighetsøkten!

Middag!

Etter middag kjører vi en runde patrulje. Jeg er første ekvipasje ut, 2 lydmarkeringen er plassert ut, ukjent oppgave... kjenner litt på ønske om å lykkes 100% nå.... Og det endte med frysninger... Det var nesten PERFEKT!! Det var helt rått!! Lydmarkeringen satt som ett skudd!!

Stemningsrapport fra FIG:

Sliten og god tar vi kveld!

Søndagen er det ikke så fint vær, kjenner at det går ut over hele gruppen... :( litt kjipt det... vi er jo i tillegg aspirantgjengen.... så det er unge hunder, og man merket at de også var sliten.....

Vi begynte første økt med lydighet... Jeg hadde bestemt meg å ikke kjøre så hardt på det, da vi skal opp til Funksjonsanalysen 2 dager etter... men kjørte litt munnkurv igjen, samt litt lineføring...

Lunsj.

Kort patrulje med lydmarkering igjen, første var helt ok! siste var gåsehud igjen!!

Middag.

lengre patrulje som en avsluttning på helgen. Her skal jeg teste hans evne til å skifte fra lyd til overvær, så det som skulle være  lydmarkering, overvær, lydmarkering, ble til 3 lydmarkeringer... Siste moment gjorde jo SELVFØLGELIG jeg en kardinaltabbe!!!

Mack fikk en fin fin lydmarkering, litt tidligere enn det som var planlagt, så jeg står da med han foran en svær fjellknaus, jeg ser han har merkering mot toppen av denne, så i stedet for å få han enten foran eller bak denne, så slipper jeg han løs for å se om han velger den ene veien eller den andre for å komme seg opp, det hele ender med at han ikke klarer å bestemme seg, så da jeg hjelper han litt på vei så mister han figuranten og klarer ikke helt å løse det... Så jeg tar han tilbake, setter han på lyttepost igjen. Får ikke noe der, så begynner vi å gå. Straks etter dette får han på nytt markering, slipper han på nytt og rett til FIG! Sånn gikk den dagen.

Avslutter sliten begge to. Nå håper jeg bare han ikke er så sliten at det går ut over FA.....

13. mai...... Funksjonsanalysen....

Da er dato kommet for FA, alle formalier med tanke på det papirmessige er i orden, alt er klart.

NÅ MACK.... NÅ ER ALT OPP TIL DEG!!

Mars og april

MASSE trening!! Har hatt en kjempefin treningsperiode!

Spor med Gry

Gry og jeg tok med oss hundene ned på golfbanen og brukte det som sporterreng. Det er nå helt snøfritt og god stemning! Det er enkelt å legge opp spor der og det man slipper å klatre rundt i skauen som en fjellgeit! :)

Men man ser at hundene sliter litt med å gå spor her, men det er en treningssak!

Hundene (og vi på 2 bein) kommer oss gjennom det og vi får gått noen spor.

For Mack sin del så ser man (som dagen før) at han har en konsentrasjon som en ert.... Og han faller litt lett av! Han virker til å ha meget god kontroll på sporet... Eller så har han det ikke (og da med andre ord at han lurer meg.....), men vi klinker på videre vi!

Jeg kjørte spor med kun en sluttgjenstand! Droppet alle markeringene underveis og prioriterete sporgangen!  

Det er helt tydelig at han sliter litt på dette underlaget, det er kortklippt gress (som det jo pleier å være på golfbaner!) Men han jobber på, blir forstyrret av sin egen skygge osv.... Så det er masse å jobbe med her!

Spor med Tommy

Alltid moro å være ute med Tommy og trene! Jaja utenom når hunden hans biter da.... Er enda traumatisert over det!

Men vi møttes på Vinterbro for å finne oss en plass uten snø, jeg var litt breial og sa det at jeg hadde sett på veien mot kysten at det ble mindre og mindre snø. Så jeg hadde en plass jeg mente var bra, siden jeg hadde trent der med Lucy da jeg var på Hundeskolen den gang det lå i Drøbak. MEN der var det mye snø gitt!!

Så vi ble eing om å kjøre videre mot Vestby får å se om vi fant en plass der og joda det gjorde vi! :) Spor ble det!

La opp 2 spor til Mack, det ble en times liggetid på de.... Gikk sånn passe.... Er nok litt å hente opp siden sporene før snøen kom... Det er ikke den 100% gode følelesen her.... Men moro er det!

Patrulje på Siggerud

Kjørte en runde med patrulje på Siggerud, fikk kjørt Mack 3 runder! Så en meget god økt for hans del! Trente på momentet med ovevær i patruljen. Gikk 1 liten kilometer hadde 4 gjenstander fordelt på 2 steder. så han løser det helt greit. Dette virker han til å ha kontroll på!

Søk i bygg

Ble invitert med på trening med PK og gjengen på Hovin skole. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å dra, men heller være hjemme med ungene. Men så dro jeg da uansett....

Hadde en fin trening med Kaja, siden alle andre måtte dra. Fikk kjørt 2 gode økter med søk i bygg.

Artig å være på en gammel nedlagt skole... får litt flashbacks da! :) Og ja, det er flere enn oss som trener her!

Trening på Rygge 16.02.2014

Dro på Rygge for å ha trene hele søndagen! Dro nedover og var der nede kl 09:00, begynte med brunsj!

Så masse adm og papirarbeid som jeg ikke er en del av, så da ble det kaffe på meg!

Fikk høre den beste spøken på laaaaaaang tid på vei inn på depoet!! :)

Ellers så ble fokuset spor, har lagt ut en liten video av det! :) AI AIAIAIAIA dette var rustent!!

Men fikk 3 spor totalt, og det er jo moro!! :)

Litt mye styr å dra med seg alle disse sporgjenstandene ut i skogen da!!

Oppsummering av 2014 så langt!

Da er vi godt inni året 2014 og dette håper jeg blir et godt år for Mack!!

Så langt i år har vi trent mye søk i bygg sammen med NOKAS på OSU, Mack trives godt i bygg og han søker bra, har gode meldinger og det meste fungerer bra!

Ellers så rippet vi litt opp i patruljegang med fokus på overvær av gjenstander, dette gjorde vi sammen med Gry og bestekompis Findus!

Jeg er svært fornøyd med måten han jobber på i patruljen, lenge siden vi har gjort det og når han får på seg selen og blir satt i arbeid skrur han på med en gang! Det var kaldt og surt, men han klinker til og nesen er påskrudd. I tillegg så tester jeg det med å sende han ut på slag og det fungerer også meget bra!

God gutt i 2014 også!